maandag 23 maart 2015

Warming up voor 28 maart Lentekriebels...

De workshop van 21 maart kon helaas door omstandigheden niet doorgaan, maar ik heb die eerste dag van de lente niet stil gezeten, en als teaser voor de 28ste hier alvast een paar plaatjes van wat we mogelijk kunnen doen, maken en eten. Wie nog wil, er zijn nog een paar plekken bij de workshop. Meld je aan zodat ik weet dat je komt, via enjoythecrisis@gmail.com. Kosten €28,00. Zie voor meer details vorige bericht op deze blog.

Mijn alternatief voor Schwarzwalder Kirsch torte:
Vruchtencake met banaan, peer, abrikozen, cacao en palmsuiker, met een vulling van verse kastanjepuree en pruimenmoes. Als leuke binnenkomer, het lekkerst wanneer ie nog warm is…








en daarna even naar buiten, kijken wat er al te vinden is aan eetbare wilde planten in het park om  de hoek. Er ligt al een mooi lente tapijt, en voorzichtig steken er al wat topjes van planten door de dorre bladeren van vorig jaar…


Succes verzekerd met verse pesto van o.a. rucola, zevenblad, paardebloemblad en knoflook. Het is nog heel jong het groen, maar daardoor wel zo fris van smaak!

Lekker met een zelfgebakken desembroodje.

Uiteindelijk gaan we een hele maaltijd maken met lente groentes, uit eigen tuin, vers uit het wild, en uit eigen vriezer(vorig jaar verzameld uit het wild).
Het wordt een feest! Om het begin van de lente te vieren. Doe je mee?


maandag 16 maart 2015

11 april Moestuin Ruildag bij 6Sprong Enschede

Bericht van Katinka Hamming:


De Moestuin Ruildag
De Ruilkring Enschede en ateliergebouw de 6Sprong organiseren samen een (Moes)Tuin Ruildag op zaterdag 11 april.
Het tuinseizoen is begonnen. Krokussen en sneeuwklokjes kleuren de tuin. Het wordt merkbaar warmer. Lekker de handen uit de mouwen steken en vooral orde op zaken stellen.
Voor mezelf geldt: ‘Ik heb heel veel zaden die ik zelf niet kan opmaken, tuinboeken die ik niet meer gebruik maar ik heb wel een riek nodig voor het onkruid wieden want de oude is kapot’.
Een goed moment voor een ruildag. Je kan denken aan:
Tuinboeken, gereedschap, voor gekweekte plantjes (zoals tomaten, boontjes, zonnebloemen), (ingemaakte) oogst, zaden. Maar je kan ook diensten aanbieden/vragen: spitten, onkruid wieden, snoeien, tuinadvies
Ruilen ook voor mensen buiten de Ruilkring
Bij de Ruilkring wordt er betaald met een fictief betaalmiddel namelijk met noabers.
Deze dag staat ook open voor mensen buiten de ruilkring die van tuinieren houden.
Bepaal zelf hoe je wil gaan ruilen deze dag. Het liefst met gesloten beurs.
Tuinieren is hip

Het valt me op dat er in Enschede heel veel nieuwe initiatieven bijgekomen zijn die zich richten op tuinieren zoals: buurtmoestuin van stichting Beien, Hogeland Moestuin, Moestuin de Lelie in de Laares. Daarnaast zijn er in Enschede veel moestuinverenigingen.
Kinderen zijn nu al aan de slag met de AH tuintjes. En er komt zelfs een tv programma: Beste moestuinders van Nederland. 
Kom zaterdag 11 april naar de 6Sprong om te ruilen,
te netwerken en/of voor de gezelligheid.
Het is gratis om te komen. Tip: neem zelf eventueel een tafeltje mee.
Ruimte genoeg op het schoolplein. Met slecht weer gaan we naar binnen.
Datum: zaterdag 11 april
Tijd: 12:00 - 16:00 uur
Locatie: Ateliergebouw 6sprong aan de Roombeek
Adres: Kottendijk 110 B, Enschede
(Rij tussen huisnummer 110 en 112 de Binnenhof in).


Meer info over de ruilkring www.ruilkring-enschede.nl/
Meer info over de 6sprong  www.roombeekdezessprong.nl

Contactpersoon: Katinka Hamming, klhamming@gmail.com, 06 10121845.

Eetbare paddestoelen in eigen tuin.

Een paar weken geleden ben ik bij Groene Takken geweest. Een bedrijf in Doetinchem en Voorst waar veel wordt gedaan met het kweken van eetbare paddestoelen op houtstammen. Aangezien ik al een heleboel groentes en kruiden kweek in eigen tuin, wil ik komende tijd ook proberen zelf eetbare paddestoelen te kweken. Bij Groene Takken het ik een paar houtstammetjes met shii-take en oesterzwammen gehaald, en een paar zakjes pluggen om zelf nog meer stammetjes met paddestoelen te maken. Hopelijk wordt het snel iets warmer zodat ik ermee aan de slag kan. 




woensdag 11 maart 2015

Lentekriebels - Kook workshop!

Enjoy the Crisis Grow your own Food.
Kook workshop: Lentekriebels!

Hele jonge rabarber, net bovengronds
Je voelt het, je ziet het, je kunt het zelfs ruiken…. de lente komt eraan!
Daarom wil ik op 21 maart, de dag dat de lente officieel begint, een kook workshop organiseren.
Jaaaah, het is al snel, ik schrik er zelf ook van! Daarom is er bij veel interesse of verhindering uitwijkmogelijkheid naar 22, of 28 maart.

Hoe?
Mijn manier van koken is zo puur mogelijk, zonder vlees, weinig suiker, zo min mogelijk zuivel, zo lokaal mogelijk, en veel van eigen grond of uit het wild geplukt. En tóch, of juist hierdoor heel erg lekker!

Wat gaan we doen?
- 13:00 uur ontvangst met thee, koffie en zelfgebakken scones, muffins of ander lekkers daarbij.
- Na de inleiding maken we een korte wildpluk-wandeling, waarbij we kunnen genieten van de ontwakende natuur, en enkele ingrediënten voor het eten kunnen verzamelen. Ik heb al verschillende wilde groentes de grond uit zien komen in het zeer nabij ons huis gelegen Ledeboerpark, waar we onverwacht lekkere dingen mee kunnen maken.
- Na thuiskomst gaan we de opbrengst uitzoeken en schoonmaken, en samen met andere lentegroentes (deels uit eigen tuin) bereiden tot een gezamenlijke maaltijd.

Details over wat te maken volgen na inschrijving, maar denk aan:
Zevenblad-brandnetel-pesto uit 'eigen' park,
Couscous salade met mizuna uit eigen tuin,
Kastanjepuree van kastanjes (zelf geplukt) uit eigen vriezer,
Zelfgebakken zuurdesem brood.

Krijg je al zin om de handen uit de wintermouwen te halen? Hou je ook van gezond, puur en lekker eten, en wil je eens iets anders proberen?
Schrijf je zo snel mogelijk in. Bij 5 deelnemers gaat het in elk geval door, 8 is het maximum. Eventueel is 22, of 28 maart ook een optie voor een workshop.

Kosten: €28,00 per persoon.
Dit is inclusief thee, koffie en iets zelfgebakkens daarbij bij binnenkomst, wandeling, workshop, eten en recepten van alle gerechten. Eventuele extra drankjes bij het eten tegen kleine bijdrage.

Waar gebeurt het?
De kook workshop wordt gehouden in ons eigen huis, tuin en keuken, gelegen aan de Pijlhovestraat 22, 7521VT in Enschede.

Wanneer?
In eerste instantie 21 maart, eventueel mogelijk ook 22, of 28 maart. 
Aanvang 13:00 uur, gezamenlijk eten rond 17:30, einde rond 20:00 uur.

Contactpersoon: Christel Burghoorn
Contact: enjoythecrisis@gmail.com
tel: 0628891310