maandag 29 september 2014

Kook en Inmaak-Workshops

Wie ons gisteren op de Local Sunday Market gezien heeft weet het al.
Voor alle anderen, en met name gezien het grote animo van de bezoekers daar: dit gaan we doen!

Gisteren op de Local Sunday Market bij de Performance Factory

Gisteren was de Local Sunday Market. Ik deed voor de 2e keer mee, en nu met jonge zelf-opgekweekte groenteplantjes en ingemaakte sappen en siropen.
Het was erg druk en gezellig!

Hartelijk dank aan de organisatoren Marianne, Joni en Lotta!
Foto's van EdStep en Jurgen Kuipers.


Voorproefje op de workshops, life pesto gemaakt van
zevenblad, rucola en paardebloemblad.

zaterdag 27 september 2014

Morgen Local Sunday Market

Morgen doe ik mee aan de Local Sunday Market in Enschede.
Hiervoor ben ik al maanden bezig met nieuwe groenteplantjes opkweken, en fruit aan het versappen en siropen, wat ik hier ook te koop aanbied. 
Dus kom vooral morgen even langs!

De entree is maar €1,- en er is veel te zien, doen, eten en kopen.

Nog even dit. De vorige keer dat ik meedeed had ik van de foto van een mooie jonge pompoenplant  posters gemaakt. Hier een foto van een van de pompoenen die het pompoenplantje in de afgelopen maanden heeft gemaakt. 

Hij heeft goed z'n best gedaan!
Een paar weken oud...
Een van de 7 pompoenen van dit plantje.

Grazen in andermans tuin.

Vorige week werd ik uitgenodigd om op bezoek te komen in de tuin van Leo van Duist op de Kwekkeboomweg. Een prachtig net in het buitengebied gelegen paradijsje met veel fruitbomen, kaasje en bloemen. Zelf zegt hij dat de groente het niet zo goed meer doet daar, vandaar dat hij er de laatste tijd vooral bloemen in heeft, wat het voor de bijen ook interessant maakt.
Leo had meegekregen dat ik de laatste tijd veel appels en ander fruit aan het versappen ben, en daarvoor heb ik een ter plekke bij elkaar geraapte verzameling appels meegekregen, die ik vandaag grotendeels heb ingebotteld als sap. Daarnaast kreeg ik wat planten, bloemen en aardperen uit de tuin mee. De bloemen staan nog steeds mooi te wezen op tafel, en de aardperen zijn in transitie tot chutney.
Met hartelijke dank aan Leo van Duist.




Aardperen
Appel-kweepeer-gember-perensap


donderdag 11 september 2014

Gogbot 2014

Vanavond vanaf 20:00 u. begint in Enschede het Gogbot Festival.
Dit jaar met thema: Operating manuaal for Spaceship Earth.
Kijk voor informatie op http://2014.gogbot.nl


zaterdag 6 september 2014

Kledingruil-avond-catering

Gisteren heb ik voor de kledingruil-avond bij Een Goede Zaak in de Performance Factory in Enschede de hapjes gemaakt. Gelukkig is mijn smaak van eten(maken) in de smaak gevallen bij de andere 14 deelnemers aan deze gezellige avond. Iedereen(inclusief ikzelf) ging tevreden met leuke nieuwe, andermans kleding naar huis aan het eind van de avond. De avond werd geleid door Jasmijn Miltenburg, modeontwerpster en styliste. Hier een paar foto's voorafgaand gemaakt van mijn Enjoy the Crisis Homemade Food, hartige en zoete hapjes… Voor herhaling vatbaar!
Zie ook op facebook: https://www.facebook.com/events/1516270308608483/?source=1





donderdag 4 september 2014

De Gaymansglazen, Art Deco glas in lood in voormalige van Heek villa bij Boekelo.

Art Deco Glas in lood in voormalige van Heek Villa.

Beeldend kunstenaar Christel Burghoorn, heeft in opdracht van de familie Gaymans 5 prachtige glas in lood panelen gemaakt, voor hun bijzondere huis, de Villa de Keizer, net buiten Boekelo aan de Keizerweg. Dit huis is het voormalige woonhuis van H.J. van Heek.  De glas in lood panelen, genaamd de Gaymansglazen zijn op 2 juli geïnstalleerd in de erker van de Villa op het Landgoed de Keizer. 

In het glas in lood zijn meerdere decoratieve elementen van de Villa verwerkt en er is rekening gehouden met de (groene)omgeving en de voorliefde van de bewoners voor de natuur.
Zo zijn er twee waterjuffers in de hoofdramen verwerkt (geïnspireerd door een waterjuffer-fonteintje in de hal van de villa), bogen zoals boven de voordeur en ornamenten in de typische stijl van het interieur.
Het patroon van de wandbekleding is in de borders van het glas in lood verwerkt, en is er een ondergaande zon in verwerkt voor bewolkte dagen…

In 1922 werd het landgoed gekocht door H.J. van Heek, en voor zijn trouwen bouwde hij hier in 1923 de Villa de Keizer. Hier woonde hij samen met zijn vrouw L.C.F.S. Blijdenstein, en latere gezin. Het ontwerp van de Villa was van de bekende architect Foeke Kuipers (Amsterdamse School), die de Villa de Keizer in de stijl van een Engels landhuis creëerde, met Art Deco ornamenten. De omliggende tuinen, gelegen in een Twents coulissen landschap, zijn ontworpen door landschapsarchitect Copijn uit Groenekan. H.J. van Heek hebben hier bijna 60 jaar gewoond.
Vanaf 1982 heeft het landgoed als tweede eigenaar Dr Reinoud J. Gaymans en zijn vrouw Marie J. ten Bokkel Huinink. Zij hebben na het overlijden van H.J. van Heek dit bijzondere landgoed kunnen kopen en hebben ervoor gezorgd dat de Villa en tuinen in de oorspronkelijke stijl behouden zijn gebleven. Landgoed de Keizer is een mooi voorbeeld van een van de parels van Twente. Met dit nieuwe Art Deco glas in lood is de Keizer extra verfraaid. 

Zie voor informatie over deze plek ook:
Locatie: Keizerweg 25 Boekelo

Informatie over de kunstenaar: www.kunstenglaswerk.nl

Fotografie: René Fokkink, info: www.beeldvlak.nl