zaterdag 28 juni 2014

Piepers

Even een mooi plaatje uit de tuin. Vandaag geoogste nieuwe aardappeltjes. Soms is de opbrengst van één aardappelplant heel aardig, zoals bij deze. Hebben er met z'n tweeën vanavond van kunnen eten.

donderdag 19 juni 2014

8 juni Vliervertier

Op 8 juni jongstleden heb ik op het Thuisfront van Enjoy the Crisis het eerste seizoensgebonden feestje van dit jaar gehouden omtrent de bloeiende vlier van dit moment. Met een paar gasten zijn we begin van de middag het Ledeboerpark ingelopen om wat verse vlierbloesems te verzamelen voor vlierbeignets. (Als voorbereiding had ik een dag eerder al een grote hoeveelheid vlierbloesems uit de nabije bosrijke omgeving verzameld, en alvast in de week gezet voor de te maken vlierbloesemsiroop.)
 Na 24 uur bloemetjes-weken heb je een soort vlierwater wat de basis is voor de siroop, en dan kunnen de bloesems eruit gezeefd worden...


 En dan koken met (riet)suiker, citroenzuur, ...


 ….één pan met citroen, en één pan met munt.

En dan maar flesjes vullen.
Marleen maakte in de tussentijd labeltjes voor aan de flesjes...
 En het resultaat was ongeveer 25 halve liter flesjes vlierbloesemsiroop. Ik noem ze Elders, naar het Engelse Elderflowers. Verdunt met ongeveer 5 keer zoveel water heb je dan hele lekkere limonade!
Daarna konden we beginnen met de vlierbeignets. Hiervoor maak je een dik soort pannekoekbeslag, waarin je één voor één de verse vlierbloesembosjes dompelt, …
en ze vervolgens in hete olie frituurt…



En dat is Lekker! 
Steeltjes eet je niet op trouwens, maar zijn wel handig om aan vast te houden tijdens het eten. 
Was een erg leuke dag. Inmiddels is de meeste vlier hier uitgebloeid, dus dit was de laatste kans van dit jaar om dit te doen. 
Volgend jaar is er wellicht weer een Vliervertier.